top of page

A montante rövid leírása

 

A montante a harcos álláig érő (általában 150-160 cm hosszúságú), jellemzően 2,2-2,5 kg tömegű kétkezes kard. Az 1500-as években és az 1600-as évek első felében használták speciális célokra spanyol és portugál területeken. A karcsú és elegáns fegyvert testőri és területvédelmi feladatokra lehetett hatékonyan alkalmazni. Sokszor eredményes volt egyidejűleg több ellenfél ellen vívott harcban is.

Két montante harcos összecsapása nem volt jellemző, inkább más fegyverrel támadó ellenfél leküzdésére optimális. Harántirányban, lentről felfelé haladó csapásai nehezen védhetőek. Elrettentő erővel bírt.

Legfontosabb mestere a portugál restaurációs háború hőse Diogo Gomes de Figureydo (1600-1685). A tábornok tanítványának, a koronahercegnek írta fő művét, melynek címe: A montante gyakorlatának emlékműve (1651). Ebben 32 darab, egyre nehezedő gyakorlatot ír le.

Ezeket olvasva lehet előre haladni a montante forgatás megismerésében. Ezen túl az internet segítségével is csak kevés segédanyag gyűjthető be.

A nehézségek ellenére érdemes a montante forgatásával foglalkozni, mert kiemelkedően alkalmas testmechanikai ismeretek elsajátítására, továbbfejlesztésére. Fontos alapot képezhet mindenféle kardok használatához, és más sportokhoz is.

 

Szakkörünkről

 

A rendszeres foglalkozások a 2013/14-es tanévben indultak az Arany János Református Gimnáziumban. Ezek elsődleges célja a montante gyakorlatok helyes elsajátítása. Ezen kívül a tanulók megismerhetik a szablyavívás alapjait és az edzések része egy speciális gerincerősítő torna, amely segít elhárítani a sok üléssel járó életmód káros következményeit is. Az 1. szint vizsgáján tíz montante gyakorlatot kell folyamatosan bemutatni maximum 3 hibával, valamint állóképességi követelmény egy 50 kilométeres kerékpártúra.

 

Mari László

Diogo Gomes de Figueyredo

1600-1685

bottom of page